Ο Τζόνας Έντουαρντ Σολκ ήταν Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφ...

Jonas Salk

Ο Τζόνας Έντουαρντ Σολκ ήταν Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης από γονείς που προέρχονταν από  οικογένειες Ασκενάζι Εβραιορώσων μεταναστών.
Παρόλο που οι ίδιοι δεν είχαν ευρεία μόρφωση, ήταν αποφασισμένοι να δουν τα παιδιά τους να τα καταφέρνουν. Ενώ φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο Σολκ ξεχώριζε ανάμεσα στους συμφοιτητές του όχι μόνο για τις ακαδημαϊκές του ικανότητες, αλλά και επειδή επέλεξε την επαγγεματική οδό της έρευνας κι όχι της εφαρμοσμένης ιατρικής. Στις 12 Απριλίου 1955, οι οικογένειες συσσωρεύτηκαν γύρω από τα ραδιόφωνα, σαν να ακούει το World Series ή μια πάλη πρωταθλήματος.
Τα πλήθη που παρακολουθούσαν σε τηλεοπτικές σειρές περιβάλλουν τα παράθυρα των πολυκαταστημάτων. Η δουλειά σταμάτησε στα γραφεία και στα εργοστάσια, καθώς ξέσπασε η λέξη και οι τεταμένες εκδηλώσεις ξεσηκώθηκαν. «Η πολιομυελίτιδα κατακτάται», οι επικεφαλίδες επικαλέστηκαν. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τον Jonas Salk, 40 ετών ερευνητή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό μετά το μεγαλύτερο πείραμα δημόσιας υγείας στην ιστορία μας. Ο Σαλκ έσπασε νέο έδαφος, είτε του άρεσε είτε όχι. Θα γίνει μια στιγμιαία διασημότητα, με όλες τις αποσκευές που συνεπάγεται. 
Ένα επιτυχημένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, μια ιογενής ασθένεια που είχε παραλύσει δεκάδες χιλιάδες θύματα, κυρίως παιδιά, φαινόταν σχεδόν ουράνιο. Σε μια τελετή στο Λευκό Οίκο για να τιμήσει το επίτευγμα, ο Πρόεδρος Dwight D. Eisenhower συγκλόνισε τα δάκρυα, όπως είπε στον νεαρό ερευνητή: «Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω.Είμαι πολύ χαρούμενος. "Το 1947, ο Σολκ δέχτηκε μία θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Το 1948, ανέλαβε ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα για την Παιδική Παράλυση (National Foundation for Infantile Paralysis) ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των διαφορετικών τύπων του ιού της πολιομυελίτιδας. 
Ο Σολκ βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει το πρόγραμμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας εμβολίου κατά της ασθένειας, και, από κοινού με την ομάδα ικανών επιστημόνων που συγκέντρωσε.  Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα νέα για την επιτυχία του εμβολίου στις 12 Απριλίου 1955, ο Σολκ αντιμετωπίστηκε ως «θαυματοποιός» και η ημέρα «σχεδόν ανακηρύχθηκε εθνική εορτή». Το 1960, ίδρυσε το «Ινστιτούτο Σολκ για Βιολογικές Μελέτες» στην Λα Χόγια που σήμερα αποτελεί κέντρο ιατρικής και επιστημονικής έρευνας. Συνέχισε να ασχολείται με την έρευνα και να εκδίδει
βιβλία. Ο Δρ. Σολκ πέρασε τα τελευταία χρόνια πραγματοποιώντας έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου ενάντια στον ιό HIV. Δείτε σχετικό βίντεο παρακάτω (στην Αγγλική).








0 σχόλια:

Mark Zuckerberg

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μάρκος Ζουκερβέργιος)είναι Αμερικανός προγραμματιστής  και επιχειρηματίας, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook, Σ...